Drop your link here..nnti leh melawat..

Member2 blogger

My Heartbeat

Wednesday, December 8, 2010

All About Make Up (Org laki msti ban post ni) Hahahaha~

Brruuuuuuuuuuppppp..Alhamdulillah kenyang perut br lps lunch. Lambat sket lunch hr ni..dh nk depat dinner dh pon. Menu hr ni Ayam paprik, Ikan goreng, Sayur cendawan, Gulai ikan..pehhhhh memang mantap ahh especially dr air tgn mak aku. Sodappp sgt2. Tengkiu ummi..kat Johor mmg xmerasa aku mkn sedap cmni. Ummi kata makan puas2 sblom balik johor that's why dia masak mcm aku kebuluran..Nyammm~ (tp masih sedar diri ini dlm diet) (T_T)

Blog lepas aku dh cite pasal skin care....post kali ni lak nak cite plak ttg alat2 mekap yg aku guna. sikit2 la kasi idea utk mereka yg mempunyai masalah kulit sensitif cm aku ni. Hurmm..aku bkn gila mekap sgt pun. X expert mcm org lain. Mekap simple2 je utk elakkan muka nmpak pucat bila kuar..brg2 mekap pun bukan Estee Lauder ke, Dior ke..yg biasa2 aje. Cekdisoutt~~

1) Foundation - Aku guna yg maybelline punye. Aku guna 2 jenis foundation depends on bila nak kuar (Siang or Malam) Kalo siang aku guna Maybelline Clear Smooth Aqua Gel Foundation (22 Natural Beige). yg aku suka pasal foundation ni sbb dia xbuat kulit aku berminyak. Kiranya foundation ni mengelakkan kulit aku dr berkilat2. pastu kaler Natural Beige ni mmg sesuai dgn kulit aku (quite fair..ehem3 prasan jap). kalo malam lak aku prefer Maybelline Angelfit Flawless Natural Liquid Foundation (Apricot Sand). Dulu aku ada guna matte mousse tp xbest sgt.muka jd minyak2. Apsal aku xguna satu je ek?? ntah..aku pn xtau..dh jadi tabiat kot.hahaha..tp dua2 mmg best.

Maybelline Clear Smooth Aqua Gel Foundation (22 Natural Beige)
Maybelline Angelfit Flawless Natural Liquid Foundation (Apricot Sand).

2) Bedak - Bedak kegemaran aku ialah Miyami Two Way Foundation UV Protection (01-Light). Bedak ni aku slalu oder kt katalog Cosway seorang colleagues. Masa aku kawen, pak andam yg mekap aku smpat pesan, kalo nk bedak nmpak rata n kekal lembapkan sket span sblom sapu bedak di muka..

Miyami Two Way Foundation UV Protection (01-Light)

3) Blusher - Yg ni aku guna Avon plak..Aku suka Avon True Color Blush (Cool Plum) sbb kaler dia natural je. cm merah2 darah kt muka. Kalo org yg kulit putih kn dia malu nmpak merah2 kt muka dia..cmtu la naturalnya blusher ini. Kalo agak2 xnak pakai blusher suh je sape2 lempang kt muka beberapa kali.msti muka jd merah n jimat duit beli blusher. Hahahaha..huh?? xlawak ke?? Ohhh malu2 wt lawak org xgelak..


Avon True Color Blush (Cool Plum)

4) Eyeshadow, Eyeliner & Mascara - Yahhh..Elianto punye mnjadi pilihanku. untuk eyeshadow aku guna Elianto Baked Eyeshadow. Macam2 kaler ada tp yg sgt feveret ialah Shine Silver, Frosted Green ngan Champagne..meletoppp~ tapi kan tapi kan..rs cm berminat lak nk try Body Shop punye.hehe..Kalo eyeliner plak dulu2 zaman br berkenalan dgn make up aku pakai Glitter Liquid Eyeliner. Mmg menggoda sanubari btol dgn mata sndiri. tapi kadang2 glitter dia tu masuk mata..mata jadik merah2..so aku stop pakai yg glitter n pakai yg StayOn Liquid Eyeliner n of course la wrna kegemaran ialah itam..coklat pun suka gak. dan..aku ialah seorang penggemar liquid eyeliner. xsuka sgt yg pensil tu sbb comot.yg liquid ni kemas je..n tahan lama. Kalo Mascara lak aku guna Elizabeth Arden Ceramide Lash Extending Treatment Mascara (01 Black) Hohohooo..cmne leh tersuka dgn mascara ni sbenarnya memula pakai mascara ni sbb waktu kawen dulu hantaran aku ada sedulang brg2 Elizabeth Arden sbb kebetulan time tu Elizabeth Arden tgh wt promotion satu box alat2 mekap hrga dia murah bangat. Jadi aku pon memujukla laki aku utk beli utk dijadikan brg hantaran. kt dalam box tu ada 3 lipstick, 3 lipgloss, satu mascara (yg aku pakai ni) 3 lipliner, 1 eyeliner ngan 2 pallette 5 kaler eyeshadows. tp bila dh abes sume2 (lipstick n lipliner bg kt mak) hanya mascara saja yg aku jatuh cinta dan meneruskan penggunaan beliau.
Elianto Baked Eyeshadow Single

Elianto StayOn Liquid Eyeliner


Elizabeth Arden Ceramide Lash Extending Treatment Mascara (01 Black)

6) Lip gloss - Bab bibir lak aku ngaku awal2 yg aku bkn penggemar lipstick sbb tu lipstick ngn lipliner dlm box hantaran tu awl2 lg aku bg mak aku..Xleh la guna lipstick..xselesa. Ntah la knape aku pn xtau. Aku lg suka gula lip gloss or Lip balm je. Dan lip gloss kegemaranku ialah dr Silkygirl iaitu Silkygirl Mosture Gloss Lip Gloss (Plum Jam)..yg plg best lip gloss ni xmengeringkan bibir aku..besh!!

Silkygirl Mosture Gloss Lip Gloss (Plum Jam)











Tamat la sudah serba sedikit tentang produk2 yg aku guna..kalo berminat sila dapatkan di Watson / Guardian / Farmasi-farmasi berdekatan anda. Kat Tesco pun ada..ngeh3~

~ Selamat melawa ~

p/s : share2 gak la ape produk yg korang guna n nape korg guna produk tu dan bukan produk lain.leh la aku menggatalkan tgk dan kaki utk pegi membelinya.

4 comments:

Jini said...

mmg xleh pakai lip gloss ke apa2 liplap.. hehe.. sbb nnti rasa nk jilattttt je... xtahan lama.. hoho..

JANN JANN JANNAH said...

hehe..i dulu pn xpakai pape tp ramai org tego nmpak pucat.tu yg pakai gloss.lgpun kalo xpakai bibir jd kering

Jini said...

tp skang pakai yg apa nama ntah cosway punya. ok la. merah mak ngah je bibir.. hehe..
and hah, i pn pakai miyami tu. mmg best kan! tp smpai skang xreti nk pilih liquid punya foundation.. xnak nmpak cakey klau pakai..

JANN JANN JANNAH said...

Hahaha..dulu ada gak gatal2 cuba pakai lip balm avon yg perisa cherry.tp pakai mmg lidah xleh duk diam asek nk jilat je cherry tu.kalo nk pakai liquid foundation kena sapu pakai span.br rata