Drop your link here..nnti leh melawat..

Member2 blogger

My Heartbeat

Wednesday, May 18, 2011

Mercilon tu rupanya pil perancang??

Udah 3 bulan aku amek pil yang bernama Mercilon. Pil ni doktor yang kasi masa aku gi buat treatment kat klinik ibu dan anak Halizah kat Pontian. Doktor kata, pil tu untuk mengaturkan balik period yang dah kucar kacir sesangat sampai susah nak kira waktu subur. Alhamdulillah lepas sepeket abes, period aku dah kembali teratur, skang aku tengah amek peket yang ke-3. Tapi aku musykil la plak sebab tadi aku gatal2 tangan la search kat google apa sebenarnya Mercilon ni. Baru aku tahu yang Mercilon ni sebenarnya pil perancang..sumpah aku tak tahu sebelum ni sebab aku tak pernah tanya doktor n doktor lak xpernah gitau aku.sape suh xtanya..huhuhu..tapi aku pelik la jugak bila aku baca kesan2 pengambilan Mercilon ni..

1) Mercilon ni boleh menghalang proses ovulasi dan pembesaran folikel..
2) dia menambahkan mukus pada uterus untuk menyusahkan sperma2 berenang.   
3) katakanlah berjaya jugak persenyawaan, Mercilon ni menipiskan dinding uterus supaya proses penempelan xberlaku.

Aiyakk..slama 3 bulan ni sia2 je la aku ngan suami berusaha? apsal lak nak kasi aku pil perancang sedangkan aku sangat sangat amat sungguh nak zuriat. Emm..tapi ada baiknya jugak kn kn..mungkin doktor kasi makan pil tu sebab bila period dh teratur aku leh kira waktu subur. Bila dah betul2 teratur baru stop makan pil tu n doktor ada pesan nanti next period pegi jumpa dia nak kasi jadual+pil subur..kengkawan..doakan murah rezeki aku dan suami ye..doakan kami dapat rezeki cahaya mata..weiiii sape tak teringin anak lepas kawin..jeles laaa tengok member2 dah ada anak kiut miut lak tu. doakan ek :)


4 comments:

Aida Awie said...

mmg banyak jenis pil perancang ni, saya pun sdg makan jenis estelle-35.doc cakap, utk atur semula period dan diakui memang dalam jangka masa 6 bulan ni xkan lekat langsung. masalahnya, period saya xbenti pun bila makan pil ni... letih + loya je tekak bila petang2.. makin senak perut ade la. harap2 lepas 6 bln, period saya jadi normal balik ler..doakan saya juga, ye.. saya pun teringin juga nak berzuriat.

JANN JANN JANNAH said...

oo..sepanjang sy makan mercilon ni xde masalah letih+loya.cuma kdg2 moody sket.sama2 doakan dikurniakan rezeki cahaya mata..amin :)

jia creatifelt said...

Series sy pun xthu..yg mercilon nie..adalh pil prancang,,adoyai.sis, sy gak mengalmi mslh period yg kucar kàcir sgt..tp kepingin sgt nk dpt kn zuriat dalm ms terdekat.tgk kawan2 yg kawen pun dh dpt bby..=(..sis, klu sy terus amik clomid x mau..mkn mercilon nie bloey gak..?plez...respnd..asap..na..kat blog sy..tq..

Ahzalah said...

sy bru bru nak cuba mercilon next month.skrg makan marvelon...bdn dh mula naik sbb time raya thn lps tk jaga mkn.7bln pertama mkn maintain,tp bila start naik...terus naik dan naik..kakak suggest tukar mercilon,bole cantikkan kulit jgk.Nak rehat 5thn dulu be4 get new baby for 'bongsu'